
Ahir vam celebrar amb èxit la jornada ‘Maneig de les cobertes vegetals en els ecosistemes agraris: efectes en la biodiversitat i la disponibilitat de recursos’, organitzada per l’INAGEA-UIB amb la col·laboració de l’IVIA i el CIDE. L’esdeveniment va reunir experts, investigadors i agricultors per analitzar el paper fonamental de les cobertes vegetals com a eina sostenible en l’agricultura moderna.
Punts Clau de la Jornada
La jornada va començar amb una inauguració a càrrec del Dr. Sebastià Massanet Massanet (Director General d’Universitats, Investigació i Ensenyaments Artístics Superiors, Govern Balear), el Dr. Víctor Homar Santaner (Vicerector de Política Científica i Investigació, UIB) i el Dr. José M. Escalona (Director de l’INAGEA-UIB).
Durant la matinada, els assistents van gaudir de diverses ponències destacades:
- La Dra. Elena Baraza (INAGEA-UIB) va exposar l’efecte de les cobertes vegetals en la microbiota del sòl i la seva relació amb el conreu de la vinya.
- Alice Casiraghi (IVIA) va parlar sobre comunitats d’artròpodes en cobertes vegetals i el seu paper en el control biològic de plagues.
- El Dr. Miguel Ángel Miranda (INAGEA-UIB) va analitzar el rol de les cobertes vegetals en la propagació de vectors com la Xylella fastidiosa.
Després d’una pausa, les sessions van reprendre’s amb:
- La Dra. Maite Fernández de Bobadilla (IVIA) va explicar el control de plagues en cítrics mitjançant formigues i cobertes vegetals.
- El Dr. Ignacio Buesa (CIDE, CSIC-UV-GV) va abordar la gestió de cobertes vegetals en cultius llenyosos..
La jornada es va tancar amb una taula rodona moderada per la Dra. Josefina Bota (INAGEA-UIB), on es van intercanviar diferents punts de vista i es van arribar a conclusions rellevants per a l’aplicació pràctica de les cobertes vegetals.
Un Pas Endavant en Agroecologia Aquest esdeveniment ha posat en relleu com les cobertes vegetals poden millorar la biodiversitat, la salut del sòl i l’ús eficient de l’aigua en l’agricultura. L’INAGEA reafirma el seu compromís amb la recerca i la innovació en pràctiques agrícoles sostenibles.